Een werkvorm die ervoor zorgt dat je met elkaar ECHT aan de slag kan met de uitvoering van het Jaarplan 2020: de ideeëncarrousel.
Het begin van het nieuwe jaar staat in het teken van het starten met nieuwe projecten. Veel organisaties stellen een jaarplan vast waarin deze projecten staan beschreven.
Maar is het jaarplan van jouw organisatie wel klaar om uitgevoerd te worden?
- Is het meer dan enkel een opsomming van thema’s, onderwerpen en budgetten?
- Staan er concrete eerste vervolgstappen in beschreven?
- Is duidelijk WIE deze acties uitvoeren?
- En hebben diegenen zich er ook aan gecommitteerd?
Is je antwoord op één of meer vragen een NEE? Dan is het jaarplan nog niet klaar voor uitvoering.
Met de werkvorm Ideeën Carrousel kun je daar wel voor zorgen, in slechts één bijeenkomst van ongeveer 2 uur! Je werkt dan met je projectgroep of team de vastgestelde thema’s uit tot gedragen ideeën, concrete vervolgacties én commitment van actiehouders. Deze werkvorm werkt het beste met 3 tot 5 verschillende thema’s en een groep van tussen de 9 en 16 personen.
Hieronder omschrijf ik de werkwijze van de Ideeën Carrousel:
Voorbereiding:
- Benoem per thema een “thema-eigenaar”.
- Creëer in de ruimte van de bijeenkomst verschillende “themahoeken”. Richt elke hoek in met flipovers, illustraties, memokaarten en stiften.
- Elke thema-eigenaar gaat in zijn/haar themahoek staan.
- Verdeel alle overige deelnemers over de thema-hoeken. Ga uit van 3 tot 5 personen per hoek, afhankelijk van de grootte van de hele groep.
Vervolgens gaat de Ideeën Carrousel van start:
- Binnen een afgesproken tijd (bijv. 10 minuten) noemt elke groep zoveel mogelijk ideeën, passend binnen dat thema. Deelnemers schrijven elk idee op een memokaart en plakken deze op de flip-over.
- Na afloop van deze ronde schuift elke groep door naar de volgende hoek. De thema-eigenaar blijft wel op zijn plek staan. Dan start ronde 2.
- De thema-eigenaren houden voor hun nieuwe groep een korte briefing. Daarna borduren de deelnemers in hun nieuwe themahoek voort op de ideeën van de vorige groep.
- Zo zijn er een paar opeenvolgende gespreksrondes, totdat de deelnemers met hun groep alle hoeken minimaal één keer hebben bezocht.
- In ronde 1 haal je zo veel mogelijk ideeën per thema op.
- In ronde 2 worden ideeën aangevuld en geclusterd (omdat de ideeën op memokaarten staan, gaat dat heel makkelijk!)
- In ronde 3 gaat het om het benoemen van mogelijke acties.
- In ronde 4 breng je in kaart wie er betrokken (moeten) zijn en wie actiehouders worden.
- In de 5e ronde staat elke groep weer in de themahoek waar ze is begonnen. De groep en thema-eigenaar bereiden nu een korte pitch voor over het ontstane plan van aanpak.
- Dan volgt de “pitchronde”: de groepen presenteren één voor één hun plan van aanpak. Alle andere deelnemers stellen vragen en geven commentaar.
Ter afsluiting:
De deelnemers sluiten zich aan bij één of meerdere uitgewerkte thema’s en maken concrete vervolgafspraken. Ook kunnen activiteiten van verschillende thema’s aan elkaar worden gekoppeld. Thema-eigenaren leggen de afspraken vast.
Met deze werkvorm kun je (alsnog) een vliegende start maken met de uitvoering van het jaarplan 2020. Veel succes!